1. Which of the following functions is not a core function of an organization
a. The accounting and finance function
b. The marketing (including sale) function
c. The operation function
d. The product or service development function

2. Most operation produce a mixture of both products and services which of the following business is closest to producing ‘pure’ services ?
a. IT company
b. Counselor /therapist
c. Steel company
d. A restaurant

3. Operations can be classified according to their volume and variety of production as well as the degree of variation & visibility . Which of the following operations would be classified as high volume , low variety ?
a. A front office bank
b. A family doctor
c. A carpenter
d. A fast food restaurant

4. Which of the following activities is not a direct responsibility of operations management?
a. Developing an operations strategy for the operation
b. Planning & controlling the operations
c. Determining the exact mix of products and services that customers will want
d. Designing the operations products , services & process

5. Operations can be classified according to the degree of variations in demand and visibility of the operations as well as their volume and variety of production which of the following operations would be classified as high variation & high visibility ?
a. A front office staff
b. A family doctor
c. A carpenter
d. A fast food restaurant

6. Which of the following would not be normally be considered a general characteristics of a service?
a. Production and consumption are simultaneous
b. Low contact service can often be made more efficient than high contract
c. Production and consumption can always be spatially separated
d. Many services involve both tangible & intangible outputs
e. Production & sales cannot easily be separated functionally

7. Which of the following would not be normally considered as a key feature of operations management?
a. Most new technology is implemented
b. World class operations can give an organization competitive advantage
c. Operations researches mathematical techniques for optimizing process
d. Operations is the part of an organization which creates wealth through the management of the transformation process
e. Operations is the area of a business where most people

8. Which of the following is the least likely decision to be made by operations managers ?
a. Selecting the locations and layout of a facility
b. Designing and improving the jobs of the workspace
c. How to use quality techniques to reduce waste
d. Deciding which market areas to manufacture products for
e. How much capacity is required to balance demand

9. Operations management is applicable
a. Mostly to the service sector
b. To services exclusively
c. Mostly to the manufacturing sector
d. To the manufacturing & service sectors
e. To the manufacturing sector exclusively

10. The field of operations management is shaped by advances in which of the following fields?
a. Chemistry and physics
b. Industrial engineering & management science
c. Biology and anatomy
d. Information science
e. All of the above

11. The five element in the management process are
a. Plan ,direct , update, lead & surprise
b. Accounting /finance , marketing, operations and management
c. Organize , plan , control, staff and manage
d. Plan, organize, staff , lead and control
e. Plan, lead, organize , manage and control

12. The responsibilities of the operations manager include
a. Planning , organizing , staffing , procuring and reviewing
b. Forecasting , designing , planning , organizing , and controlling
c. Forecasting , designing ,operating , procuring , and reviewing
d. Planning , organizing , staffing , leading , and controlling
e. Designing & operating

13. Which of the following is not an element of management process
a. Pricing
b. Staffing
c. Planning
d. Controlling
e. Leading

14. Which of the following illustrate an activity that does not add value?
a. Training employees
b. Ordering parts from a supplier
c. Making a part
d. Accumulating parts in front of the next work centre

15. Which of the following statements regarding a pull system is true ?
a. Large lots are pulled from upstream stations
b. Work is pulled to the downstream work stations before it is actually needed
c. Manufacturing cycle time is increased
d. Problems become more obvious

 

-------------------------------

1.   a
2.   b
3.   d
4.   c
5.   b
6.   c
7.   d
8.   d
9.   c
10. b
11.  c
12.  d
13.  a
14. d
15. d